Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Ragú z vepřového jazyka a jater s fazolemi a cizrnou

Ragú z vepřového jazyka a jater s fazolemi a cizrnou

Suroviny

20 g Mrkev na nudličky Sous-vide

50 g Fazole červené EB

20 g Cizrna EB

5 ml Rajský protlak koncentrovaný

100 g Vepřová játra

20 g Česnek loupaný

50 g cibule žlutá

50 g Vepřový jazyk

5 g Listová petržel

Olej řepkový

Sůl jedlá jodovaná

Pepř barevný

 

Příloha - žemlové knedlíky:

Mrkev duo kostička brunoise, Brokolice duo kostička brunoise, mléko polotučné, sůl jedlá jodovaná, mouka polohrubá, anglická slanina, vaječný žloutek, vaječný bílek, rohlík


Postup

  • Na cibulovém základu orestujeme játra nakrájená na nudličky, přidáme uvařený a nakrájený jazyk, česnek, dvojitý protlak a zalejeme vývarem.
  • Přidáme fazole a cizrnu, vše krátce podusíme a dochutíme.
  • Na kostky nakrájíme rohlíky nebo housky, lépe den až dva odleželé.
  • Z bílků vyšleháme tuhý sníh, žloutky promícháme s mlékem.
  • Do mísy vložíme pokrájené bílé pečivo, přidáme polohrubou mouku, opečené malé proužky slaniny a krátce spařenou brunoise zeleninu. Vše osolíme a přidáme mléko se žloutky. Poté lehce promícháme, aby se směs spojila.
  • Nakonec vše zlehka promícháme s vyšlehanými bílky. Dáváme pozor aby kostky pečiva zůstaly co nejvíce celistvé.
  • Z připraveného těsta tvarujeme rukama kulaté knedlíky, které skládáme na vymaštěnou děrovanou gastronádobu.
  • Vaříme v páře 20 minut. Po uvaření knedlíky potřeme lehce olejem.