Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Kvašená zelenina s knedlíčky Dim sum

Kvašená zelenina s knedlíčky Dim sum

Suroviny

Množství na 1 porci:

  • 50 g Sombrero zeleninový salát Bonduelle
  • 20 g Okurky příčný řez
  • 10 g Okurky kostky
  • 100 g Zelí bílé kysané
  • 300 g Knedlíčky Dim sum

Knedlíčky Dim sum

  • Množství na 1 porci: Těsto
    • 100 g Hladká mouka
    • 250 g Škrob
    • 300 ml Voda
    • 3 lžíce Olej
    Množství na 1 porci: Náplň
    • 4 ks Tygří krevety
    • 3 ks Česnek stroužek
    • 100 g Špenát krájený a porcovaný Bonduelle
    • 3 lžíce Olej
    • Rybí omáčka
    • Hnědý cukr
    • Limeta
    • Smetana

Postup

Zelí nakrouhejte najemno, cibuli nakrájejte na tenké půlměsíce a mrkev nastrouhejte nahrubo. Množství upravte podle velikosti nádoby, aby se tam vše najednou vešlo. Všechnu zeleninu smíchejte ve velké míse se solí, kořením a pořádně rukama mačkejte, až zelenina začne pouštět šťávu. Teprve potom ji silou napěchujte do čisté nádoby, natlačte ji ke dnu tak, aby se pokryla šťávou, a nakonec ji zatižte. Pokud máte pickles soudek neboli minikvašák, není to problém – mají keramickou pokličku i tyčku s gumičkou na zatížení. Jinak použijte velkou skleněnou čtyřlitrovou sklenici a zeleninu jednoduše zatižte vyvařeným velkým oblázkem či dobře umytou skleněnou lahví od minerálky naplněnou vodou, pískem nebo kamínky. Lahev se navíc přesně vejde do hrdla čtyřlitrové skleněné zavařovačky, což zajistí podobný efekt, jaký má poklička u pickles soudků. Je totiž žádoucí, aby do nádoby nešlo příliš mnoho vzduchu. Nádobu s kvasící zeleninou postavte do hlubší misky, protože během kvašení z ní může vytékat šťáva. Takto upravenou zeleninu nechte stát 4–6 dní, ideálně při teplotě kolem kolem 20 °C. Při nižší teplotě se kvašení zpomaluje, což zhoršuje chuť i kvalitu; při vyšší teplotě by mohla být zkvašená zelenina cítit po žluklém másle a mít nepříjemnou chuť. Také nedávejte nádobu k topení nebo na místo, kam svítí slunce – kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot. Když je zelenina zkvašená, měkká a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do menších zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla vždy všechna zelenina ponořená v kysané šťávě. Vložte do ledničky – tím zastavíte kvašení. Takhle vám vydrží i několik měsíců. Ochutnejte vychlazené pickles – měly by chutnat velmi svěže a příjemně slano-kysele.

Něco navíc: Pokud zelenina sama nepustí šťávu tak, aby byla ponořená alespoň 1–2 cm, zalijte ji převařenou vychladlou osolenou vodou. Speciální nádobu na pickles lze objednat na internetu či koupit v některých bioprodejnách. Nabízí se buď kameninová, nebo z umělé hmoty a jmenuje se někdy ‚salad press‘, jindy ‚minikvašák‘.

Knedlíčky Dim sum

Začněte přípravou náplně knedlíčků. Do mixéru dejte limetovou šťávu, kousek chilli papričky, koriandr, česnek, smetanu a rybí omáčku. Přidejte očištěné krevety a rozmixujte. Na těsto smíchejte hladkou mouku se škrobem a zalijte vroucí vodou. Přidejte olej a vypracujte těsto. Odleželé těsto rozválejte a vykrájejte z něj kolečka. Ta přehněte napůl, aby vznikla kapsa, naplňte ji spařenými listy špenátu společně s krevetovou fáší, a zmáčkněte okraje. Knedlíčky vařte v páře 5 až 7 minut. Dim sum podávejte s dresinkem ze sójové omáčky, sezamového octa, hnědého cukru a chilli papriček.