Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Cizrnový burger s ananasovou salsou

Cizrnový burger s ananasovou salsou

Suroviny

Množství na 4 porce:

  • 425 ml Cizrna Bonduelle
  • 1 ks Mrkev
  • 1 ks Cibule
  • 1/2 Cuketa
  • 2 ks Česnek stroužek
  • 10 ml Med
  • 5 g Marocké koření Ras el Hanout
  • 8 g Skořice mletá
  • 20 g Strouhanka
  • 50 ml Olivový olej
  • 15 g Sůl jedlá jodovaná
  • 5 g Pepř mletý černý
  • 12 ks Chleba nebo 6 ks bulek
  • Zelený salát

Ananasová salsa

  • 4 plátky Ananas
  • 50 g Okurka
  • 1 ks Cibule červená
  • 15 g Zázvor
  • 10 g Koriandr
  • 20 ml Olivový olej
  • 1 g Chilli paprička

Postup

Nejprve si připravíme salsu. V misce smícháme ananas, okurku, červenou cibuli, zázvor, koriandr, olivový olej a chilli do pestrobarevného salátu. Tyto sladké i pikantní chutě necháme společně marinovat nejméně 30 minut. Polovinu cizrny rozmixujeme s trochou vody do hladkého pyré. Poté přidáme zbývající cizrnu společně s mrkví, cibulí, cuketou, česnekem, medem, kořením Ras el Hanout, paprikou a strouhankou, dochutíme solí, pepřem a dobře promícháme. Cizrnovou směs rozdělíme na 8 stejných částí a z každé vyformujeme kuličku, kterou poté vytvarujeme do vyšší placky. Rozehřejeme olivový olej a osmažíme placky po obou stranách dozlatova. Mezitím si zlehka opečeme plátky chleba nebo v troubě rozpečeme bulky. Burgery vytvoříme tak, že na 1 krajíc chleba položíme salát, na to navrstvíme salsu, poté 1 cizrnovou placku, přikryjeme chlebem a celý postup zopakujeme. Propíchneme párátkem, aby všechno drželo pohromadě.