Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Lasagne se špenátem a dýňovým bešamelem

Lasagne se špenátem a dýňovým bešamelem

Suroviny

Suroviny na 4 porce:

  • 1 bal. Lasagne
  • 300 g Dýňové pyré Bonduelle
  • 300 g Špenátové listy Bonduelle
  • 300 g Žampiony Bonduelle
  • 2 cibule
  • 2 str. česnek
  • 60 g máslo
  • 3 lžíce olej
  • 4 lžíce hladká mouka
  • 0,7 l mléko
  • 3 lžíce smetana ke šlehání
  • sůl a čerstvě umleté černé koření
  • špetka muškátový oříšek
  • 50 g niva
  • 50 g strouhaný parmezán
  • 1 sv. pažitka

Postup

Na dvou lžících oleje opražíme cibuli a v závěru i česnek. K polovině přidáme houby, poprášíme trochou mouky, osolíme, okořeníme a podusíme. Na druhé polovině krátce podusíme špenát se smetanou. Posolíme a okořeníme muškátovým oříškem. Na zbytku másla zlehka opražíme mouku, zalijeme studeným mlékem a uvaříme bešamelovou omáčku. Do uvařeného bešamelu vmícháme dýňové pyré. Směs posolíme a okořeníme. Pekáč vymažeme a na dno dáme trochu dýňového bešamelu. Rozložíme na něj pláty lasagní, přikryjeme je špenátem a posypeme rozdrobenou Nivou. Opět polijeme bešamelem, rozložíme další plátky lasagní, posypeme je žampiony, pokapeme omáčkou a nahoru dáme zbytek lasagní. Podle velikosti pekáče můžeme vrstvy opakovat. Vršek zalijeme dýňovým bešamelem, posypeme parmezánem a v předehřáté troubě zapečeme dozlatova. Posypeme pažitkou nebo jinými bylinkami dle chuti.