Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Dýňový větrník s rybízem a dýňovým karamelem

Dýňový větrník s rybízem a dýňovým karamelem

Suroviny

  • 95g vody
  • 95g mléka
  • 85g másla
  • 110g mouky
  • 5 vajec velikosti M
  • 4g cukru
  • 4g soli
  • 100g cukru krystal
  • 50g dýňového pyré
  • 180g smetany
  • 70g másla
  • Špetka soli


  • 250g mascarpone
  • 250ml smetany ke šlehání
  • 100g dýňového pyré
  • 2 plátky želatiny
  • 40g rybízu



Postup

Vodu, mléko, máslo, cukr a sůl dáme do menšího kastrolu a přivedeme k varu. Přidáme prosátou mouku a odpalujeme 3 minuty. Těsto vložíme do robotu a necháme míchat. Jakmile se přestane tvořit pára, začneme postupně přidávat rozmixovaná vejce. Hotové těsto přikryjeme potravinářskou folií a necháme hodinu odpočinout v lednici. Cukrářským sáčkem tvoříme větrníky na plech. Pečeme na 180°C cca 30 minut. Po vychladnutí rozřízneme větrníky napůl.

Smetanu s pyré zahříváme na bod varu. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme máslo a postupně přidáváme horkou smetanu s pyré. Směs krátce povaříme.

Necháme lehce zchladnout. Poté namáčíme kloboučky větrníků v této směsi.

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě. 220 ml smetany vyšleháme. V misce za pomoci metličky ručně smícháme mascarpone s dýňovým pyré. 30 ml smetany zahřejeme a necháme v ní rozpustit želatinu. Teplou smetanu přidáme k mascarpone s pyré a promícháme. Nakonec přidáme na dvakrát stěrkou vyšlehanou šlehačku. Hotovým krémem plníme větrníky, posypeme rybízem a přiklopíme kloboučky.