Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Dýňové rohlíčky

Dýňové rohlíčky

Suroviny

  • 150 g Dýňové pyré Bonduelle
  • 10 g Dýňová jádra loupaná
  • 150 ml Mléko plnotučné
  • 10 g Cukr krystal
  • 5 g Sůl jedlá jodovaná
  • 20 ml Olej dýňový
  • 21 g Droždí čerstvé
  • 60 g Vepřové sádlo škvařené

Postup

Droždí umístěte do menší misky, posypte cukrem a rozšťouchejte vidličkou. Zasypte lžící mouky z odměřeného množství, přilijte třetinu mléka, rozmíchejte a nechte 10 minut zpěnit na kvásek.

Mouku smíchejte se solí, olejem, zbytkem mléka, rozmrazeným daňovým pyré a zpěněným kváskem a vypracujte těsto pomocí kuchyňského robota. Uhnětené těsto vložte do mísy lehce vytřené olejem, zakryjte ho fólií, aby neosychalo a nechte při pokojové teplotě kynout tři čtvrtě hodiny.

Dva plechy na pečení vyložte pečicím papírem. Těsto vyklopte z mísy, poupravte mu tvar, aby připomínalo kouli, a rozkrojte ho na čtvrtiny. Každou z nich rozválejte na kruh o velikosti 25-30 cm. Kruh opět rozkrojte na čtvrtiny. Berte jeden kousek těsta za druhým a srolujte těsto do ruličky. Přeneste na plech, dodržujte aspoň pěticentimetrové rozestupy.

Rohlíky nechte na plechu kynout dvacet minut. Oba plechy vložte najednou do trouby a pečte na 170 stupňů asi 10 minut. Smíchejte lžíci soli se 100 ml vody a po uplynutí této doby potřete rohlíky slanou vodou. Dopékejte ještě 7-10 minut do světle hnědé barvy - anebo trochu víc, pokud máte rádi rohlíčky skutečně, ale skutečně vypečené. Hotové rohlíčky potřete vodou a posypte hrubou solí nebo dýňovými semínky.

Upečené pečivo nechte vychladnout na mřížce.