Škola plná zdraví

Věrnostní program BONDUELLE pro jídelny základních škol a mateřských školek v ČR a SK

Chilli con carne s červenými fazolemi

Chilli con carne s červenými fazolemi

Suroviny

Množství na 10 porcí:

  • 100 g Paprikové trio Bonduelle
  • 100 g Kukuřice super sweet EB Bonduelle
  • 500 g Fazole červené EB Bonduelle
  • 1000 g Hovězí burger směs
  • 800 g Rajčata jemně drcená
  • 689 g Tortilla 25 cm
  • 500 ml Hovězí vývar
  • 200 g Cibule loupaná
  • 100 g Česnek
  • 100 ml Fritovací olej
  • 100 g Rajský protlak koncentrovaný
  • 50 g Chilli paprička zbavená semen a nakrájená
  • 50 g Cukr krupice
  • 20 g Sůl jedlá jodovaná
  • 10 g Pepř černý celý
  • 10 g Paprika
  • 3 g Kmín římský

Postup

1 Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. Papriku nechte pozvolna rozmrazit. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.

2 Pusťte se do vaření. Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě minutu, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

3 Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.

4 Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.

5 Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

6 Nakonec přidejte fazole a papriky s kukuřicí. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vývaru. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte Chilli con carne s červenými fazolemi 1/2 pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát.